Átadták a felújított budajenői műemlék Magtár felső szintjeit


A kormány 222 millió forinttal támogatta a felújítást – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadóünnepségen. Soltész Miklós elmondta, hogy a felújítás harmadik ütemében a műemlék Magtár második emeletén és tetőterében kialakítottak egy állandó kiállítást, amely bemutatja a Kárpát-medencei nemzetiségek zarándoklásait. A negyedik, utolsó ütemben pedig az épület környezete újult meg: elkészült egy tó szökőkúttal. Az államtitkár beszédében arra kérte a nemzetiségi és egyházi vezetőket, nyújtsanak segítséget abban, hogy a Kárpát-medencének ez a része megmaradjon nemzetiségeiben sokszínűnek, kereszténységében egységesnek. 

Hozzátette: az elmúlt évek nemzetiségi politikájának alakításakor a 13 magyarországi nemzetiség vezetőjével közösen fontosnak tartotta a kormány, hogy őrizze a hagyományt, erősítse az óvodai és iskolai jelenlétet, megőrizze a kulturális emlékeket, és olyan keresztény templomokat újítson meg, amelyeket nemzetiségi elődeink építettek szerte az országban. Ritter Imre a német nemzetiség országgyűlési képviselője pedig kijelentette: nemzetiségi létük és a hitük együtt létezik, együtt él. 

Az épület felújításának befejezésével Magyarországon egyedülálló ipari műemlék újult meg. Az épület az Országépítő folyóirat 2018/1 számában került bemutatásra.

fotó: Bozzai Attila, Jandó Zsuzsa és MTI

https://csokabalazs.blogstar.hu/./pages/csokabalazs/contents/blog/71838/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?