Új vályogház az agglomerációban


Pomáz belvárosából Dobógókőre vezet az út, ami mentén helyi védelem alatt álló lakóház áll. A Szindbád világát idéző kisvárosias épület kőkeretes fa ablakokkal, íves kapualjában fa kapuzattal néz az egyre forgalmasabbá váló utcára. A fa kapuzat szétszáradt deszkái között bekukucskálva a kert zárt világába leshetünk be, ahol dió- és gyümölcsfák között tervezik felépíteni otthonukat megbízóim. Saját megfogalmazásukban: „tipikus kispolgári szitu, katolikus család, három gyerek” a kiindulási pontja  a tervezésnek.

Az épület alaprajzi méretei patikamérlegen adagoltak. A központi helyen lévő, kényelmes méretű előszobából egyik irányban egy hálószoba, másik irányban az étkező-konyhás nappali nyílik, kettő között fürdőszobával és a tetőtérbe vezető lépcsővel. A nappali nagyméretű üvegfelületekkel néz a fedett teraszra és a kertre, míg az utca fele zárt.

A tetőtérben három hálószoba, egy fürdő és a szülői hálóból nyíló saját dolgozószoba, garderobe kapott helyet. A kertre néző mindkét gyerekszoba kapott egy-egy egyedi, játékos részletet. Az egyik szobából franciaerkélyre léphetünk ki, a másik szobának a sarkán kilátót, üvegezett bástyát találunk.

Az átgondolt alaprajzhoz végiggondolt szerkezetek és gépészeti rendszer tartozik. Az épület falai szendvics szerkezetűek. Belül egy nagy tömegű vályogfal van vályogvakolattal, ami a hőtárolás mellet a belső tér páragazdálkodását, komfortját is biztosítja. A külső falkéreg kerámia tégla vakolva, fehérre festve, a belső tartófalhoz acél rögzítő elemekkel kapcsolva. A két falazat közé cellulózalapú, fújt hőszigetelés kerül. A padlóba és a tetőszerkezetekbe az előírásoknak megfelelő, vastag hőszigetelés lett tervezve, a tetőbe ismét cellulóz, ami a kitűnő hőtechnikai tulajdonságai és környezetbarát volta mellett (újrafelhasznált újságpapírból készül, a károkozók ellen külön kezelve) relatíve nagy tömegének, fajhőjének köszönhetően nyáron a többi szigetelésnél jobban védi a belső teret a felmelegedéstől.

Az épület fűtését levegő-levegő hőszivattyú biztosítja, így gáz bekötésére nincs szükség.

Az épület külső megformálása és tömegalakítása a hagyományos, falusias formálást idézi, azonban a funkcióhoz igazítva megfordítva, hisz míg a falusi porták házainak léptéke hátrafele csökken, ahogy a lakóházat követi az istálló majd a disznó- és tyúkól, esetünkben a hangsúlyos lakófunkció leghátra került. A homlokzaton a kő lábazat, fehér vakolt falak, világos fa burkolatok és piros cserépfedés használata dominál. Az egyszerű tömegformálást a burkolatok mozgalmas mozgatása, a nyílászárók eltérő mérete oldja, a nőtt jellegű régi házakat idézve. A bejárat helyét az épületsarok letörése emeli ki, ami mellett apró kukucskáló ablakot találunk, amin keresztül a belső térből látható az épület bejárata.

A tervezés alapja a Pomázra jellemző beépítési mód, épületlépték és arányok, a tradicionális építőanyagok és a hagyományos épületszerkezetek megértése és felhasználása volt.

Az épület építése a tervek szerint idén elkezdődik.

https://csokabalazs.blogstar.hu/./pages/csokabalazs/contents/blog/55573/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?