Budajenői magtár helyreállítása


A Magtár a skót bencés rend uradalmának részeként épült a 18. sz. végén. Pontos építési ideje a mai napig nem ismert, az 1782-es első katonai térképek még nem mutatják, az 1859-es második katonai térképen viszont már egyértelműen beazonosítható az épület. A falakba számos középkori kőfaragványt építettek be, amelyek valószínűleg a török által lerombolt telki apátság romos épületeinek bontásából származnak.

A késő barokk stílusú épület eredetileg közel kétszer ekkora volt, a lépcsőház az épület közepén helyezkedett el, azonban a II. világháború sérülései után a lépcsőház mögötti részt elbontották.

Az épületet a világháború után tárolási, sőt egy időben ipari célokra is használták, ebben az időszakban állapota folyamatosan romlott. A rendszerváltás után állagmegóvó munkálatokat végeztek az épületen, 2005-ben pedig országos építészeti- és gazdaságtörténeti jelentőségét elismerve műemlékké nyilvánították.

Az épület felújítására és hasznosítására ütemezett tervek készültek a műemlék felügyelettel szoros együttműködésben. Az első ütem 2016-ban elkészült, ennek keretében megújultak az épület külső és belső közmű hálózatai, homlokzata, és a gyönyörű földszinti csehsüveg boltozatos tér, ahol egy mosdóblokk is épült. A homlokzaton felújításra kerültek a barokk kori kőkeretes nyílások (az elpusztított kőkereteket újragyártotta egy kitűnő kőfaragó), új kapuzat és fa ablakok készültek. A nagyterem rendezvények, előadások, konferenciák, kiállítások megrendezésére lesz alkalmas.

Jelenleg a második ütem építése zajlik az első emeleten. Ezen a szinten egy ifjúsági- és zarándokszállás lesz kialakítva, a fafödémes nagy térben hálóteremmel, vizesblokkal és teakonyhával.

A tervezett harmadik ütemben a magtár második emeletén a német nemzetiségi kultúra ápolásának fontos színtere kerül kialakításra.

Az utolsó ütemben a kertrendezés készül majd el, új parkolók, sétányok, kerti leülők, a falu kemencéje és remélhetőleg egy játszótér épül, hogy az épület minden időben valódi központja lehessen a környező falurésznek.

A Magtár a felújítás után a település kulturális és közösségi életének fontos szereplőjévé válik, emellett méretéből és a Zsámbéki-medencében is egyedülálló funkciójából adódóan a régió életében is fontos helyet fog kivívni magának. Budajenő a Máriazellt Csíksomlyóval összekötő Mária zarándokúton fekszik, így a helyi igények, rendezvények mellett a település számít az ismét egyre népszerűbb vallási zarándokokra is.

 

Az épület szerepelt a Pest Megyei Kormányhivatal 2016. évi műemléki mustrájában, amely a tavalyi év jelentős és példaértékű műemléki helyreállítasait mutatta be.

https://csokabalazs.blogstar.hu/./pages/csokabalazs/contents/blog/36424/pics/lead_800x600.jpg
helyreállítás,középület,műemlék
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?