Vályogházak építés közben


Két épületbővítésem is épül, ahol vályogot használtunk. Egy paraszt-polgár ház átalakítása vendégházzá Kunszentmiklóson és egy 1970-es években épült kockaház bővítése Budajenőn.

Kunszentmiklóson 1935-ben épült tehetős parasztcsalád háza alakítják vendégházzá megbízóim. Az épület szép példája a századforduló után vagyonosodó gazdálkodó család lakóépületének. Az utcai homlokzaton a polgári házakat követő vakolatdíszek, az ablakok már háromosztatúak (elengedik a parasztházakra hajazó, álló arányú kétosztatú ablakot amelyekből kétszer ennyi kellett volna az utcai homlokzatra). Az udvaron széles tornác, innen nyílnak a hatalmas, elegáns kétszárnyú ajtók a 25-30 m2-es szobákba. Az épület mögött kovácsműhely, leghátul istálló, ami eredetileg talán az első lakóépület volt (a ~1860-as II. katonai felmérésen ez az épületrész már megtalálható).

Ezt a hátsó épületrészt rossz állapota miatt kénytelenek voltunk lebontani és a Forrás Téglagyár vályogtéglájával építettük vissza, az eredetivel megegyező kubatúrában, az új funkciónak megfelelően fedett teraszként és tárolóként. Elkészült a tervezett kemence kéménye is, idén remélhetőleg a kemencére is sor kerül.

A lakóépületben 3 család számára megfelelő apartmanokat és egy közös étkező-konyhát hoztunk létre. A tervek szerint családi programok mellett osztálykirándulások, kisebb csoportok fogadására is alkalmas lesz az épület. Az udvaron a településre jellemző gyümölcsfák és virágoskert lesz.

Budajenőn egy kockaház bővítése kapcsán merült a vályogtégla használata, így a bővítés téglapillérekkel merevített vályogfalazattal készül. A régi épületrészben a hálószobák és a nappali lesz, a bővítésbe került az új bejárat az étkezőkonyha és a tetőtérbe vezető lépcső, ahol második ütemben a szülői hálószoba és kis fürdő fog elkészülni.

Az épület mögött a meglévő pince előtt lesz a kocsibeálló.

Az épület új tömegformálása a praktikus, hagyományos falusi hosszúházakat követi, ugyanakkor a hatalmas, kertre néző üvegfalak a mai igényeknek készülnek.

Ez a két épületfelújításom bemutatásra került az Építés-felújítás Öko-magazinban!

https://csokabalazs.blogstar.hu/./pages/csokabalazs/contents/blog/28884/pics/lead_800x600.jpg
bővítés,középület,lakóépület,vályogház
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?