Üzletház Budakalászon


Nyár elején keresett meg a tulajdonos hölgy, hogy egy üzletet és felette egy lakást szeretne építeni és mindezt még az idén! Mostanra a terv az engedélyező hatóság asztalán fekszik, ha minden jól megy augusztus közepén elindulhat az építkezés.

Az utcai fronton lesz az üzlethelyiség bejárata és kirakatai. Az épület elé húzott pergola kiemeli az épületet a szinte falusias utca sodrából, városias hangulatot teremt a kis teresedéssel, fedéssel.

Az épület udvari részén van az üzlet és az emeleten és a tetőtérben lévő kétszoba+nappalis lakás bejárata. Mindkettő fedett tornácról nyílik, hisz ezek az átmeneti terek sokszor alulértékelt, de nagyon fontos és értékes részei házainknak. A klasszikus tornác mai interpretációja ez, a se bent-se kint átmeneti állapot helye.

Az épület tömegformálásakor a relatíve nagy tömeg lebontása volt a célom, a bejáratok, hangsúlyok megjelölésével. Így kapott kis oromzatot az üzlet bejárata, alacsonyabb tetőt, osztott, faburkolatos falfelülettel a mellette lévő szakasz. Az oldalsó és hátsó homlokzatokat fa terasz, előtető, tornác osztja. A homlokzaton a természetes anyagok dominálnak, terméskő lábazat, világos homokszínű vakolat, barna fa nyílászárók, égetett agyagcserép.

Az épületet a helyi tervzsűri támogatta és engedélyezésre javasolta, a főépítész úr véleménye szerint egy felvidéki kisváros utcáján is állhatna a ház. Talán egy Krúdy filmben is megállná a helyét...

https://csokabalazs.blogstar.hu/./pages/csokabalazs/contents/blog/28917/pics/lead_800x600.jpg
középület,lakóépület,üzletház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?